dinsdag 21 december 2010

Goede voornemens

Veel mensen denken dat alleen wat ze allemaal meemaken bepaalt hoe ze zich voelen. Maar je bepaalt zelf hoe je je voelt gedurende de dag. En daar zijn veel mensen zich helemaal niet van bewust. Ze zoeken aldoor afleiding en entertainment op om zich goed te voelen. Zoals bijvoorbeeld feestjes, televisie, gamen, naar de film gaan. Het geeft ze een goed gevoel en willen daar meer van voelen.

Veel mensen verlangen in een werkweek naar het weekend zodat ze weer leuke dingen kunnen gaan doen om zich goed te voelen. En dat is onlogisch, want je bent vaak meer uren aan het werk dan dat het weekend is. Wanneer een invloed van buiten af jou gevoel kan veranderen ben je van binnen uit in staat om het zelfde te doen. Met NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) leer je je goed voelen op ieder moment en zelfs zonder specifieke aanleiding. Je leert je goed voelen van binnenuit. Hoe je je voelt wordt namelijk bepaalt door je eigen gedachten, de beelden die je maakt en door wat je binnen in je lichaam voelt. Wanneer we dat weten is het dus eenvoudig om invloed uit te oefenen op hoe je je voelt. Begin maar eens met leuke herinneringen in beelden terug te halen of leuke gedachten in je hoofd te zetten zodat je een goed gevoel krijgt. Mensen zijn vaak veel beter in het zich slecht voelen en hebben daar heel veel manieren voor. Terwijl ze maar 1 of 2 manieren kennen om zich goed te voelen. En dan te bedenken dat het meeste van wat we doen onbewust gaat. Dan is het dus goed om ook ons onbewustzijn positief voor ons te laten werken. En ook dat leer je met NLP.

Je goed voelen is eenvoudig te leren maar je moet wel iemand zijn die het het kan verdragen om je goed te voelen. Want zoals Richard Bandler, een van de grondleggers van NLP, zegt: "Hoeveel plezier kan je verdragen, hoeveel opwinding kan je verdragen, hoeveel succes kan je verdragen? Want wanneer je jezelf in de juiste stemming brengt, dan is er bijna niks dat mensen niet kunnen doen. Ze klimmen de hoogste bergen, ze zijn naar de Maan gevlogen en hebben alles gedaan wat eigenlijk onmogelijk was en dat we sommige dingen nog niet gedaan hebben, wil niet zeggen dat we het niet doen." Je moet je natuurlijk wel goed willen voelen.

En misschien heb je wel goede voornemens voor het komende jaar. Ik heb het al met een aantal mensen gehad over wat ze anders willen in het nieuwe jaar. Welke gewoonte ze willen veranderen of opgeven. Afvallen, stoppen met roken zijn nog steeds populair. Succesvoller zakendoen, je omzet verhogen, je netwerk vergroten of een muziekinstrument gaan leren. Hoe groot is nu de kans dat dit voornemen succesvol zal zijn.

Om je succes te vergroten wil ik je vragen het volgende stukje aandachtig te lezen en op te volgen:
Denk eens terug aan een herinnering waarin je vol enthousiasme en met passie iets hebt gedaan of bereikt naar volle tevredenheid of tot een succesvol einde hebt gebracht. Wanneer je daaraan terugdenkt komen de beelden al snel naar boven. Je herinnert je weer waar je was, hoe alles eruit zag. En ook met wie je was. Je hoort de stemmen, gesprekken en woorden weer terug precies zoals het toen was. Nu zal je merken, wanneer je goed in je lichaam gaat voelen, dat er ergens een bepaald gevoel bij je opkomt. Dat kan bijvoorbeeld een trilling, tinteling, warm, of draaiend gevoel zijn. Of elke andere waarneming bij jezelf in je lichaam. Denk nu eens aan je goede voornemen en alle stappen die je daarvoor zal gaan nemen om dit voornemen succesvol te bereiken. Stel je nu voor dat je je doel hebt bereikt en je voornemen waargemaakt met dit gevoel in je lichaam. Concentreer je hierop en druk nu je wijsvinger en duim stevig tegen elkaar voor meerdere seconden.

Wanneer je nu gaat beginnen met je nieuwe voornemen, bijvoorbeeld 1 januari, of wanneer je niet kan wachten, direct. Dan is de eerste stap om de goede richting in te gaan je anker te activeren. Dus druk dan je duim en wijsvinger weer tegen elkaar om jezelf in het juiste, succesvolle, gevoel te krijgen.

Ik wens je heel veel plezier en succes met je goede voornemen!

woensdag 2 juni 2010

Vrijheid

Vrijheid is voor mij erg belangrijk. Vrijheid betekent voor mij:

* me vrij voelen,
* me niet teveel laten beïnvloeden door iets of iemand,
* in staat zijn te handelen zonder onnodige remmingen
* op een goede manier kunnen zeggen wat ik wil,
* me kunnen uiten op verschillende manieren zoals verbaal, creatief en artistiek.

Door je angsten en onzekerheden te laten verdwijnen krijg je meer mogelijkheden.
Dingen die je eerst niet voor mogelijk hield, worden nu een reële optie. Dat is natuurlijk voor veel mensen al een hele vooruitgang. Maar er is meer!

Er zijn ook mogelijkheden die je nog niet ziet. Maar hoe kom je er achter wat die mogelijkheden zijn? Wanneer je bijvoorbeeld in een situatie bent beland waarvan je de oplossing nog niet ziet, wil het niet zeggen dat er geen oplossing is. Vaak lopen dingen heel anders dan je ze van tevoren had voorgesteld. Door op zoek te gaan naar wat er in eerste instantie niet is kan er zomaar een oplossing tevoorschijn komen.

Als je nu eens mocht wensen wat je maar wil. Dan moet ik er wel even bij vertellen dat het betrekking moet hebben op dingen die je doet, kunt of voelt. Anders winnen we allemaal de loterij en zijn we allemaal miljonair. Wat zou je dan allemaal willen? En wat als dat nou allemaal lukt! Wat zijn dan de mogelijkheden in je leven. Mogelijkheden in je zakelijke leven of je privéleven of op elk ander gebied. Dan gaat er vast een wereld voor je open.

Zorg daarom dat je je bewustzijn en onbewustzijn op een lijn krijgt. Door jezelf bewust een mooie toekomst voor te stellen en dit beeld vanuit de verre toekomst terug te redeneren maak je jouw onbewustzijn duidelijk wat je wilt. Dan ben je dus 100% bezig met jouw dromen en jouw doelen te verwezenlijken.

Je onbewustzijn is namelijk verantwoordelijk voor 95% van je gedrag. In de loop van de tijd heeft het onbewustzijn ons overlevingsstrategieën aangeleerd. Heel mooi natuurlijk, want die hebben hun werk goed gedaan. We leven immers nog. Echter, een groot aantal van deze overlevingsstrategieën, deze onbewust processen, zijn nu niet meer zo handig. We hebben in de loop van de tijd nieuwe keuzes gemaakt. En dit terwijl ons onbewustzijn nog bezig is oude doelen te verwezenlijken.

Door NLP technieken te leren krijg je bewust controle over je onbewuste processen. Hiermee hef je beperkingen op. En dat zorgt voor vrijheid.

Ellen

P.s. Wanneer je ook wilt ervaren wat NLP allemaal kan doen voor jou. Kan je vanzelfsprekend ook bij mij terecht voor een privé coachingsessie. Mail naar ellen@raaknu.nl of bel me op 06-52378261 voor een afspraak.

donderdag 25 februari 2010

Tijd voor jezelf

Wat ik regelmatig in mijn praktijk tegenkom zijn mensen die vinden dat ze te weinig tijd hebben voor zichzelf. Te weinig tijd voor je gezin, je vrienden of hobby’s. Eenvoudigweg te weinig tijd om te genieten van zaken waar je energie en een goed gevoel van krijgt.

Aandacht voor jezelf en investeren in jezelf is iets wat veel mensen niet geleerd hebben. Of ze zijn het in de loop van de tijd, door een druk leven, vergeten. Wanneer de balans in je leven doorslaat naar een “leven vol moeten”. Een leven gevuld met allerlei zaken die je stress geven of andere negatieve gevoelens dan is het nu tijd voor verandering.

Laat ik eens op een rijtje zetten wat je zelf kan doen om meer tijd voor jezelf te creëren.

• Zet de telefoon eens uit of laat hem rinkelen.
• Zet eens een streep door een uur in de week van je agenda.
• Neem minimaal een keer in de week een rustmoment voor jezelf.
• Ga iets doen waar je ontspanning en/of plezier van krijgt. Sport, een hobby of iets anders dat voor jou goed voelt.
• Wanneer het druk is en je een gevoel van stress ervaart. Let dan eens 3 minuten op je ademhaling. Leg je hand op je buik en breng je adem zo ver mogelijk naar je buik. Op deze manier ontspan je. Vanuit ontspanning werk je efficiënter.
• Zeg eens wat vaker “nee”.

“Nee” zeggen is iets waar veel mensen moeite mee hebben.

Wanneer je een vraag van iemand krijgt en je hebt niet meteen een antwoord zeg dan: “mag ik daar even over nadenken? Dan kom ik er later op terug.”. Dat geeft je meer tijd om voor jezelf na te gaan hoe je de vraag wilt beantwoorden.

Misschien ben je te vaak geneigd “ja” te antwoorden op een (hulp)vraag. Doe je dat dan omdat je denkt dat de ander dat van je verwacht? Of omdat je de ander niet teleur wilt stellen?
Maar is dat ook zo? Of begrijpt de ander het best wanneer je “nee” zegt en is hij helemaal niet teleurgesteld. We zijn namelijk vaak heel sterk in het invullen van andermans gedachten.

Een handige zin die ik zelf regelmatig gebruik is de volgende: “nee, wat ik niet voor je kan doen is ………, wat ik wel kan doen voor je is ……….” Op deze manier bied je naast de “nee” direct een alternatief. Bijvoorbeeld een ander tijdstip of een ander voorstel. De ontvanger van deze zin is dan helemaal niet meer bezig met het eerste deel van de zin, de “nee”. Hij zal de focus leggen op het tweede, positieve deel van de zin. Een charmante oplossing die het veel mensen makkelijker maakt om “nee “ te zeggen.

Wanneer je wat vaker “nee” zegt tegen mensen die van alles van je willen krijg je meer controle over je tijdsbesteding. Vul de tijd die je op deze manier voor jezelf creëert op een positieve manier in.

En begin daar vandaag nog mee!


RAAKNU

Ellen Borst


P.S.

Met NLP leer je ook hoe je meer grip op je tijd krijgt. Bovendien leer je met NLP nare gevoelens te stoppen en te vervangen door krachtige goede gevoelens van ontspanning en zelfvertrouwen. Vanuit een krachtig positief gevoel krijg je meer grip op je leven en meer controle over jezelf.

Wanneer je ook wilt ervaren wat NLP allemaal kan doen voor jou. Kan je vanzelfsprekend ook bij mij terecht voor een privé coachingsessie. Mail naar ellen@raaknu.nl of bel me op 06-52378261 voor een afspraak.

www.raaknu.nl

maandag 8 februari 2010

Een fantastische toekomst voor jezelf creëren!

Wat ik regelmatig hoor, bij de yoga, in workshops en trainingen dat ik vooral in het hier en nu moet leven. Ik ben er inmiddels wel achter dat alleen maar in het hier en nu leven niet echt slim is. Stel: iemand leeft in het hier en nu en hij staat voor een sloot en jij zegt: “spring erin”, dan zou hij in principe een nat pak halen omdat hij geen rekening heeft gehouden met de gevolgen voor de toekomst. En natuurlijk, NLP legt ook de focus op het hier en nu. Het is namelijk belangrijk ten volle te genieten van alle grote en kleine momenten in het leven. En dat kan het beste door in het hier en nu te leven. Echter om ook voor jezelf een zo mooi mogelijke toekomst te realiseren. Is het goed de tijd te nemen op basis van alle fijne momenten uit je leven en een mooie en prettige toekomst voor jezelf uit te stippelen.

En het beste aan het verleden is dat het voorbij is. Want negatieve ervaringen die je in het verleden hebt meegemaakt wil je maar een keer ervaren. Daarom is het belangrijk om met NLP deze negatieve en vervelende momenten te neutraliseren. En wanneer je dat hebt gedaan blijven vooral de goede momenten van vroeger over. Door terug te gaan naar een moment van zelfvertrouwen kun je het brein trainen om zelfvertrouwen te voelen. Dat geld ook voor plezier maken, lachen, ontspannen en meer van deze positieve emoties.

Het brein organiseert het begrip tijd in een lijn. Voor de meeste mensen ligt de toekomst voor hen en ligt het verleden achter hen. Dat is de manier waarop het brein een tijdslijn maakt. Door bewust alle goede en fijne momenten uit het verleden op deze lijn achter ons te markeren. Geef je je onbewustzijn een eenvoudige manier om snel bij deze fijne gevoelens te komen. En dat op die momenten waarop jij dat nodig hebt. En door nu je dromen op je toekomstlijn te plaatsen, weet je onbewustzijn precies waar hij zijn focus de komende maanden of jaren op mag leggen. Op deze manier gebruik je fijne en mooie momenten uit het verleden om voor jezelf een fantastische toekomst te maken.

Je kan deze techniek natuurlijk zelf toepassen. Op de manier waarop ik in mijn praktijk werk kan ik door middel van het aanspreken van je onbewustzijn een nog veel beter resultaat voor je behalen. Bovendien kan ik je nog veel meer technieken leren zodat je in staat bent jezelf goed te voelen op alle momenten waarop je daar behoefte aan hebt. En, zelfs je goed te voelen zonder specifieke reden.

NLP coaching om problemen op te lossen

Met vriendelijke groet,
RAAKNU

Ellen Borst

www.raaknu.nl

maandag 1 februari 2010

Afvallen met voetreflexologie

Voetreflexologie ter ondersteuning bij het afvallen

Wil je ook zo graag een paar kilo’s kwijt of misschien wel meer. En wil dat maar moeilijk lukken.

Heb je last van een of meerdere onderstaande klachten:
• Vocht vasthouden
• Gewichtsschommelingen (jo-jo effect)
• Een constante behoefte aan voedsel (snoepen en snacken)
• Darmproblemen (opgeblazen gevoel, obstipatie, diaree)
• Het idee dat iedere hap voedsel aan je lijf blijft zitten
• (kans op) diabetes

Dan kan het zijn dat je stofwisseling van slag is. Hierbij is het van belang dat je hormoonhuishouding weer in balans komt zodat je lichaam zich herstelt en je stofwisseling weer op een gezond niveau komt.

Hormonen hebben veel invloed op je lichaam en je gemoedstoestand.

Denk maar eens aan slapen. Wanneer je slecht slaapt heeft dit direct invloed op je hormoonspiegel. De twee hormonen die van invloed zijn op je eetlust raken uit balans en je staat met een groter gevoel van honger op. Dit hongergevoel is dan moeilijk door de dag heen te stillen.

En je kent het wel. Je hebt een moment van stress en je gaat snacken of snaaien. Jammer, want juist dan moet je lichaam extra hard werken en heeft het meer tijd nodig om al dat vet weer af te breken.

Wanneer je je veel zorgen maakt produceert je lichaam veel stresshormonen. Wanneer je regelmatig pieken en dalen hebt in dit hormoon kan dat weer gevolgen hebben. Bijvoorbeeld slapeloosheid, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen. Maar denk ook eens aan je bloedsuikerspiegel.

Door wisselingen in je bloedsuikerspiegel krijg je sneller een hongergevoel. Je loopt weer naar de kast voor iets lekkers waardoor je weer een piek in je bloedsuikerspiegel krijgt. De suikerspiegel maakt op deze manier een soort golfbeweging. Wanneer de suikerspiegel boven een bepaald niveau uitkomt activeert dit bepaalde enzymen voor de opslag van vetten.

Voetreflexologie kan jou goed ondersteunen bij het afvallen. Je lichaam wordt gestimuleerd om afvalstoffen af te voeren. Je hormoonhuishouding wordt geprikkeld beter te functioneren. Zodat ook je stofwisseling weer in balans komt.

Voor meer informatie kijk op raaknu

Maak een afspraak met mij bij RAAKNU op tel.nr. 06-52378261



Ellen Borst

RAAKNU

P.S. Als NLP-coach kan ik je ook helpen bij het afvallen. Zo ga je op weg naar een gezond leven waarin jij je goed en energiek voelt.

Wil je met regelmaat op de hoogte worden gehouden met bruikbare tips en gratis rapporten voor een prettig leven. Geef je dan nu op voor de gratis RAAKNU nieuwsbrief door je naam en email adres te sturen met in het onderwerp “aanmelden nieuwsbrief” naar ellen@raaknu.nl. Ik heb net zo veel hekel aan spam als jij en zal dan ook nooit je gegevens aan derde ter beschikking stellen.

maandag 11 januari 2010

Verhuizing praktijk RAAKNU

Vanaf 1 januari jongstleden is mijn praktijk RAAKNU voor coaching en voetreflex verhuisd. Ik heb een prachtige locatie schuin tegenover het van Abbe museum in Eindhoven.Mijn website is ook aan verandering onderhevig. Kijk dus regelmatig op mijn site www.raaknu.nl.Daar vind je dan alle informatie.
Wanneer je ook heb besloten op de hoogte te blijven van al mijn activiteiten en je ook mijn handige tips en gratis rapporten wilt ontvangen. Meld je dan straks ook aan voor mijn gratis nieuwsbrief.

Ellen Borst

WWW.RAAKNU.NL